Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2010 09:25 - Защо българският домат има вкус на пластмаса?
Автор: blogg Категория: Новини   
Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 10.06.2010 17:12


Този въпрос са си задавали мнозина и е напълно логично, щом като всеки път, отивайки до пазара или кварталното магазинче си вземаме от тях. Искаме да са български и търговците ни ги предлагат за такива като често пъти лъжат, защото това им е най-редовният трик, иначе няма как да си продадат продукцията.

За истината разбираме едва, когато започнем с правене на салатата, и то веднага, защото виждаме с очите си как ножът в ръцете ни поддава. Това е така, защото си нямаме работа със зеленчук, а с негов клонинг, резултат от действителността днес, докато за “добрия”, стар български домат няма и помен.

imageСлед проучване се установи, че пазарът е наводнен с вносни домати, най-вече от Гърция и Турция, докато нашите стоят на резервната скамейка.

В търговията, както и в останалите отрасли, конкуренцията е движещата сила за повишаване на качеството.

В България законите придобиват други рамки и определено те са надолу с главата, защото в борбата на производителите те се изпреварват кой от кой да предложи по-ниски цени на доматите. Причината е много проста – липсата на пари кара мнозинството да залага на покупките с най-малка стойност, а не, както Лили Иванова на домати от 12 лв. килограма, както прочетохме по страниците на жълт вестник.

Така българските производители изнемогват, тъй като тяхната продукция е малотрайна, лесно се наранява при пренос и изисква повече труд като на всичкото отгоре е по-малко и произведеното.

imageЗащо изчезна българския домат?

Защото населението се урбанизира и се изсели от селата, а точно от там идваше вкусният червен зеленчук, макар някои да твърдят, че е плод.

Защото конкуренцията подбива цената на пазара.

Защото, както на сергията, така и във веригите магазини искат взетото да издържа повече време, а не да го изхвърлят в боклука на следващия ден.

Защото доматите са съвсем други сортове от нашите традиционни в близкото минало.

Защото всичко се пръска с торове.

Няма смисъл да изброяваме повече.

imageДори и самите търговци си признават, че предпочитат да продават пластмасови домати, тъй като от истинските и вкусни български домати няма да могат да си платят и разходите:

“Наши домати като “Идеал” и “Рила” вече не се гледат, защото не са трайни.

“Рила” беше сочен, месест, направо като диня, като го разрежеш. Прекрасен домат. Много бързо омеква обаче и не може да понесе транспортирането до борсите и по сергиите.

imageНаложи се да започнем да гледаме по-твърди, които обаче не са така вкусни”. Затова сега масово се садят домати от сортовете “Мондиал”, “Рали” и “Белле”.

“Например “Белле” е с кожа като тенекия – трябва да го обелиш, иначе не можеш да го преглътнеш. Има обаче търговски вид и издържа с дни, като препариран е. Клиентите търсят твърди домати и се съобразяваме с пазара”, разказва откровено баба Генка Белинска от село Гелеменово.

Да коментираме повече е излишно или и вие имате да споделите нещо?

Източник: 
razkritia.com


image



Тагове:   домат,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: blogg
Категория: Новини
Прочетен: 27864
Постинги: 9
Коментари: 64
Гласове: 22
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930