Прочетен: 758 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 10.06.2010 17:12
За истината разбираме едва, когато започнем с правене на салатата, и то веднага, защото виждаме с очите си как ножът в ръцете ни поддава. Това е така, защото си нямаме работа със зеленчук, а с негов клонинг, резултат от действителността днес, докато за “добрия”, стар български домат няма и помен.
След проучване се установи, че пазарът е наводнен с вносни домати, най-вече от Гърция и Турция, докато нашите стоят на резервната скамейка.
В търговията, както и в останалите отрасли, конкуренцията е движещата сила за повишаване на качеството.
В България законите придобиват други рамки и определено те са надолу с главата, защото в борбата на производителите те се изпреварват кой от кой да предложи по-ниски цени на доматите. Причината е много проста – липсата на пари кара мнозинството да залага на покупките с най-малка стойност, а не, както Лили Иванова на домати от 12 лв. килограма, както прочетохме по страниците на жълт вестник.
Така българските производители изнемогват, тъй като тяхната продукция е малотрайна, лесно се наранява при пренос и изисква повече труд като на всичкото отгоре е по-малко и произведеното.
Защо изчезна българския домат?
Защото населението се урбанизира и се изсели от селата, а точно от там идваше вкусният червен зеленчук, макар някои да твърдят, че е плод.
Защото конкуренцията подбива цената на пазара.
Защото, както на сергията, така и във веригите магазини искат взетото да издържа повече време, а не да го изхвърлят в боклука на следващия ден.
Защото доматите са съвсем други сортове от нашите традиционни в близкото минало.
Защото всичко се пръска с торове.
Няма смисъл да изброяваме повече.
Дори и самите търговци си признават, че предпочитат да продават пластмасови домати, тъй като от истинските и вкусни български домати няма да могат да си платят и разходите:
“Наши домати като “Идеал” и “Рила” вече не се гледат, защото не са трайни.
“Рила” беше сочен, месест, направо като диня, като го разрежеш. Прекрасен домат. Много бързо омеква обаче и не може да понесе транспортирането до борсите и по сергиите.
Наложи се да започнем да гледаме по-твърди, които обаче не са така вкусни”. Затова сега масово се садят домати от сортовете “Мондиал”, “Рали” и “Белле”.
“Например “Белле” е с кожа като тенекия – трябва да го обелиш, иначе не можеш да го преглътнеш. Има обаче търговски вид и издържа с дни, като препариран е. Клиентите търсят твърди домати и се съобразяваме с пазара”, разказва откровено баба Генка Белинска от село Гелеменово.
Да коментираме повече е излишно или и вие имате да споделите нещо?
Източник: razkritia.com