Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.06.2010 09:30 - Явор Колев: Жална им майка на киберпрестъпниците!
Автор: blogg Категория: Новини   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.06.2010 17:11


Да подкрепим местния шериф срещу киберпрестъпността

 

Името на Явор Колев нашумя, след като обяви война на „Замунда” и „Арена”. Много интернетпотребители надигнаха вой, че някой ще секне безплатното сваляне на музика и филми. Но трябва да признаем, че от хора като него зависи нашата сигурност във виртуалното пространство. Ние отдавна вече не само отдъхваме в интернет, а комуникираме, работим, пазаруваме, спестяваме и се образоваме в мрежата. В този смисъл ще имаме все по-голяма нужда не само от сигурност, каквато дава полицията в реалността, а и от закрила във виртуалността, където се осъществява все по-голяма част от обществената дейност и където все повече прекарват времето си децата ни. В този ред на мисли работата на Явор Колев е като на местния шериф, който може да ни осигури безопасност, но се нуждае от нашата подкрепа.image

Явор Колев е сред младите професионалисти в МВР

Явор Колев е шеф на сектор „Компютърни престъпления” в ГДБОП. Той е роден през 1964 г. Семеен, с дъщеря и син. Вече 14 години е в системата на вътрешното министерство, а от 12 години е в ГДБОП, като преди това е бил в Икономическа полиция. Завършил е Аграрния университет в Пловдив. Той е един от младите и образовани кадри в МВР. Специализирал е в САЩ, Будапеща и Франция. Владее английски, португалски, испански и руски.
За борбата срещу киберпрестъпността Явор Колев споделя, че е най-динамичната работа в полицията. Той признава, че няма точни механизми и правила в тази дейност. Единственото важащо правило в неговия екип от 20 души е, че се работи по системата 24/7, което означава седем дни по 24 часа – на практика без почивен ден.
„Ние сме лаборатория на измислянето на механизми за противодействие. Киберпрестъпността е една от най-бързо развиващите се. След време може да стане така, че през интернет да се извършват терористични актове” – споделя Колев.
Той разкрива, че шпионирането в мрежата е европейска директива и не би трябвало да стресира интернет потребителите. Следенето в интернет не отнема свободата да пишеш на блога си, каквото си искаш. „Аз лично съм чел за себе си какво ли не. Някой от тези хора да е арестуван заради това?” – пита антимафиотът. „Пиши на блога си каквото си искаш! Но ако си педофил и търсиш контакт в интернет с едно малко дете – жална ти майка!” – заканва се Колев.
Според него киберпрестъплението, което буди безпокойство, е онлайн педофилията.image

Онлайн педофилията е на мерника на служителите на БОП

„Трябва да се каже, че това са хора, които търсят такова съдържание. Наименованието на файловете е такова. А и не става въпрос за сваляне, а за неговото разпространяване. Не е криминализирано свалянето, а притежанието им и разпространението им. За щастие от миналата година това се наказва с до шест години затвор” – пояснява Колев. Той разкрива, че има случаи на виртуално блудство с деца чрез скайп, но това за съжаление у нас юридически не е определено като престъпление.
За да не позволим бандитите да имат пълен контрол над живота ни чрез интернет, трябва да се вземат мерки – съветва Колев. Той разкрива, че най-новите методи за кражба на лични данни са свързани с троянските коне или червеи – зловреден софтуер, който се инсталира в компютъра на жертвата. Обикновено това става чрез електронната поща. Източването на банкови сметки и кредитни карти не е единственото престъпление, което може да бъде извършено спрямо гражданите – обяснява антимафиотът. Много от хакерите установяват за кога сте резервирали онлай почивката си и продават информацията на крадци, които ще знаят, че в този период няма да сте си в жилището – обяснява Колев.image
Въпреки че е безкомпромисен в работата си, в някои случаи Колев проявява и снизходителност, ако касаят млади хора, които поради липсата на житейски опит създават проблеми в интернет като хакери. Последният такъв случай е от началото на месеца, когато беше разкрит 18-годишен ученик от София, успял да проникне в сървърите на банка, на застрахователна компания и на голяма фирма.
“Стигнахме бързо до него и така предотвратихме да направи по-големи бели. Няма какво повече да коментирам по случая. Това е младо момче, което се надявам, че осъзна какво е направило и никога няма да го повтори”, коментира случая Явор Колев. На другите киберпрестъпници обаче – жална им майка!


Източник: razkritia.com


image



Тагове:   майка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: blogg
Категория: Новини
Прочетен: 27855
Постинги: 9
Коментари: 64
Гласове: 22
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031